Boomgaard

Boomgaard Beschikbaar

spellen
3+

Boomgaard is een coöperatief spel. De spelers nemen het samen op tegen de raaf. Lukt het hen om alle stukken fruit te plukken voordat de raaf af is? 

Leeftijdscategorie

3 – 6 jaar 
Het spel bevat kleine onderdelen, voor de peuters is ‘eerste boomgaard’ uit de reeks ‘mijn eerste spellen’ meer aangewezen. 

Spelinhoud

  • 10 appels
  • 10 peren
  • 10 paar kersen
  • 10 pruimen
  • 4 fruitmanden
  • 9 puzzelstukken die samen de raaf vormen
  • 1 dobbelsteen
  • 1 spelbord (inzetstuk voor de puzzel ontbreekt)
  • de spelregels 

Spelverloop

Voor je begint met spelen, leg je alle stukken fruit in de juiste boom en geef je elke speler een mandje. De puzzelstukken leg je klaar naast het spelbord. 

Op de dobbelsteen staan 4 kleuren (1 kleur per boom), een mandje en een raaf. Wanneer je een kleur gooit, neem je het overeenkomstige stuk fruit en leg je dit in je mandje. Gooi je de raaf, leg je een puzzelstuk in het midden van het spelbord (hier is dezelfde afbeelding op te zien). Wie het mandje gooit, neemt 2 stukken fruit naar keuze.

Wanneer een fruitsoort op is, en je gooit de overeenkomstige kleur, gebeurt er niets en gaat de beurt naar de volgende speler. Als alternatief kan je spelen dat je dan 1 stuk fruit van een andere boom mag kiezen. 

Zijn alle stukken fruit op voordat de puzzel af is? Dan zijn de spelers gewonnen. Is de puzzel af en liggen er nog stukken fruit op het spelbord? Dan is de raaf gewonnen. 

Wat leert je kind? 

Dit spel is een goede manier om te leren samen spelen. Mijn zoon zei eerst dat hij geel (de peer) was en wilde aanvankelijk geen andere fruitsoort nemen.  Wanneer je kind al gewend is om bordspellen te spelen, moet deze misschien even loskomen van het ‘pion-idee’. 

Net als andere bordspellen, oefent je kind ook met dit spel om zijn beurt af te wachten. Sociale vaardigheden komen aan bod wanneer de raaf gegooid wordt: hoe reageert je kind hierop? Wordt hij boos wanneer hij de raaf gegooid heeft, of wanneer een medespeler de raaf gegooid heeft? Vindt hij de uitdaging best spannend? 

De leeftijd van het kind bepaalt mee hoe het spel ervaren wordt. Voor mijn dochter van 2 is het een louter actie-reactie spel: ik gooi groen, ik neem een appel. Ik gooi de raaf, ik neem de raaf. Mijn zoon van bijna 4 gaat echter wel op in het spel, zeker als ik het extra dramatisch maak door te zeggen “oh, nee, nog maar 1 stukje en de raaf heeft gewonnen, nu wordt het spannend”. Dan giert hij het uit. 

Het materiaal nodigt ook uit tot vrij spel: fruit in het mandje doen, fruit koken,… Durf ook eens de spelregels te laten voor wat ze zijn en mee te gaan met het spel van je kind. Wie weet welke variant kan hij erop bedenken? 

Duurzaamheid? 

Het spelbord en de puzzels is van karton. De fruitstukken en de dobbelsteen zijn gemaakt uit hout. Deze materialen kunnen wel tegen een stootje. De mandjes zijn gemaakt uit dun hout. Dit is het meest kwetsbare aan dit spel. Mocht een mandje stuk gaan, kan je het echter eenvoudigweg vervangen door een botervlootje. 


Informatie opvragen

Ook interessant