Mijn eerste spelletjesdoos: de ijverige boer

Mijn eerste spelletjesdoos: de ijverige boer Beschikbaar

spellen
3+

Kan de boer al zijn taken afwerken voordat de maan tevoorschijn komt? 

Leeftijdscategorie

3 - 12 jaar 

Wat heb je nodig?

  • het spelbord 'boerderij' = het spelbord met de 4 grote cirkels op
  • 3 boerderijschijven uit één zakje
  • uit een ander zakje: 6 sterren, 1 maan, 1 boer, de kleurendobbelsteen 

Spelverloop

Zet de boer klaar op de boerderij. Leg de schijven, de sterren en de maan naast het spelbord klaar. 

Er staan 6 kleuren op de dobbelsteen. Je vindt bloemen met dezelfde kleuren terug op het spelbord. De boer kan een stap naar voor zetten wanneer op het volgende veld een bloem staat die dezelfde kleur heeft als de kleur die gegooid werd met de dobbelsteen. Bijvoorbeeld: Je gooit rood. Kijk nu naar het volgende veld. Staat hier een rode bloem op? 

Ja: dan mag de boer een stap vooruit zetten? 
Nee: dan mag de boer niet verder en dan moet je een ster in het midden van het spelbord leggen. 

Wanneer de sterren op zijn en de boer kan niet vooruit, leg je de maan. Wanneer de maan op het spelbord ligt, is het spel afgelopen. Is de boer niet helemaal rond geraakt? Jammer, dan zijn de spelers verloren. Is de boer rond geraakt voordat de maan op het spelbord gelegd wordt, zijn de spelers gewonnen. 

Wat leert je kind?

Wanneer je op zoek bent naar een eenvoudig coöperatief spel, is dit een goed begin. Alle spelers spelen met dezelfde boer. Het spel biedt ook een goede oefening op gericht leren kijken. Op de 'gewone weg' is de moeilijkheid om in 1 vakje te blijven zoeken. De bloemen in de cirkels vallen niet altijd zo goed op, naast rode appels, blauwe tractor,... 

Je kan nog een spelidee toevoegen, waardoor je kind de dagen van de week kan oefenen. Begin bijvoorbeeld op maandag met werken. Is de maan er al voordat de boer rond is? Spreek dan af dat de boer de volgende dag verder kan werken. Leg de maan en de sterren weer weg en speel verder. Op welke dag is de boer klaar met werken? 

Duurzaamheid? 

Het duurzame karakter staat beschreven bij de pagina van de spelletjesdoos zelf. 


Informatie opvragen

Ook interessant